Sunday, February 1, 2015

Pol roti czyli płaski chleb kokosowy pieczony na patelni



Jedna z moich ulubionych wersji sniadaniowych. Na ok. 10 sztuk wystarczy pol orzecha kokosowego (wydrazam wnetrze, wkladam do blendera, miksuje z woda, odcedzam; wiorki dodaje do ciasta, odlane mleko uzywam do gotowania innych potraw), woda, szklanka maki- ja uzylam pelnoziarnistej, sol. Opcjonalnie mozna dodac drobno pokrojona cebulke i papryczke chilli. Calosc zagniatamy. Od ciasta odrywamy kulki wielkosci kasztana i walkujemy. Nastepnie smazymy placki na suchej, zeliwnej patelni. Roti mozna przechowywac w lodowce kilka dni. Smakuje wybornie ze swiezym maslem lub potrawami curry.




Milej i relaksujacej niedzieli kochani!



12 comments:

  1. Replies
    1. Mi smakuje i jest na pewno zdrowsza wersja od chleba z bialej maki;-)

      Delete
  2. muszę spróbować:))) tylko czym tego kokosa przełupać tak piknie ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja go nozem tluke z kazdej strony- naokolo, az pojawi sie pekniecie. Brzmi makabrycznie ale dziala;-)

      Delete
  3. Musi byc smaczne... pewno kiedys sprobuje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warto sprobowac- szczegolnie jak lubisz posmak kokosa:-)

      Delete
  4. Te placki znam ale nie jadlam ale skoro mowisz ze smakuja,,wierze Ci i byc moze skusze sie by je upiec...ciekawe ujecie akwarelki,,pozdrawiam Cie milo,)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jak juz sie skusisz- prosze, podziel sie wrazeniami;-) Pozdrawiam serdecznie Alu!

      Delete
  5. otoz jestem przed sniadaniem i chetnie, chetnie, tylko kokosa brak ;), chwilowo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mozna na bazie samej maki upiec- tez smakuje;-)

      Delete