Monday, February 2, 2015

Kiri hodi czyli pikantny sos z mleka kokosowego




Skoro juz jestem przy temacie kulinarno-kokosowym, dzisiaj podam Wam moj ulubiony lankijski przepis na pyszny i pozywny sos do ziemniakow/jajka.
Jak wspomnialam w poscie ponizej, po zmiksowaniu miazszu kokosa z woda i odcedzeniu otrzymujemy ok. szklanki (lub nieco wiecej) mleka kokosowego- gotowego do przyrzadzenia. Do jednego garnka wkladamy:
- 2 papryczki chilli (moga byc zielone, czerwone, swieze lub suszone)
- 1/2 cebuli posiekanej
- 2-3 zabki czosnku (zmiazdzone)
- 1 lyzeczka przyprawy curry
- 1 lyzeczka chilli w proszku
- 1 lyzeczka kurkumy
- 1 lyzeczka nasion kozieradki
- sol do smaku, opcjonalnie kawalek cynamonu i kilka lisci curry
Calosc zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na wolnym ogniu- mieszajac od czasu do czasu. Gdy sos zacznie wrzec- wrzucamy do niego wczesniej ugotowane kawalki ziemniaka lub jajo. Zagotowujemy. Po minucie danie jest gotowe:-) Dobrze sie komponuje z ryzem lub roti.




Smacznego!

4 comments:

  1. Sos sosem, ale akwarela cudowna !

    ReplyDelete
  2. jak egzotycznie dla mnie ...muszę spróbować tych smaków ,których się nauczyłaś ..chociaż pewnie z dostępnych składników będzie to jedynie namiastka smaku oryginalnego :)))

    ReplyDelete
  3. nie wiem jaki cudem,zagladam od czasu do czasu na blogeri umykaja mi Twoje posty,a tu takie ciekawostki i pysznosci:P

    ReplyDelete